Seminar ,,Uporišne tačke u matematici“, je nastao kao posledica dobre internet saradnje između kolega iz Velikog Gradišta, Golupca, Beograda i Kraljeva. Internet je jako dobar alat pomoću koga možemo raditi zajedničke časove, razmenjivati materijale, iskustva, ideje. Dosta toga smo zajedničkim radom Sneža, Jasmina, Zorica, Raša i ja uradili. Logično je bilo da sve što smo radili u praksi ponudimo našim kolegama. Tako se rodio naš seminar. Veliki problem je bio, šta izabrati od mnoštva stvari koje smo radili i sve spakovati u 8 sati druženja. Trudili smo se da ponudimo nove ideje kreiranjem zabavnih nastavnih sadržaja koristeći IKT, ali imamo dosta sadržaja koji predstavljaju one male tajne našeg posla. Vodili smo računa da se ne oslanjamo samo na upotrebu IKT-a jer je to u većini učionica nemoguće, već ima dosta ideja, praktičnih stvari koje prosvetni radnici mogu napraviti od materijala koje najčešće bacamo.

     

Krenula je realizacija našeg seminara. Kreirali smo prve stripove sa našim kolegama i uvek se dobro zabavljali. Naš džak pun nastavnih sredstava uvek izaziva najveću pažnju jer nudimo naša nastavna sredstva koja su nastala na časovima. Nekoliko nastavnih sredstava smo predstavljali na Saborima učitelja tako da kolege ponesu dosta ideja sa našeg seminara. Kreiramo naloge za globalnu mrežu edmodo.com i zajedno otkrivamo kako ovaj alat može pomoći u nastavi. Pričamo o savremenim prezentacijama i kako našu prezentaciju učiniti zanimljivijom i boljom. Dosta pažnje posvećujemo i prelasku iz razredne u predmetnu nastavu i kako najbolje pripremiti učenike da ovaj prelazak. Za naše kolege smo pripremili i internet stranicu uporisnetackeumatematici.weebly.com/ na kojoj nudimo dosta materijala i dobrih ideja. Pokazujemo kako se matematika može učiti kroz igru.

Kao što možete zaključiti, na našem seminaru najmanje ima teoretisanja, a najviše praktičnih stvari koje će kolege podstaći da prvi dan posle ovog seminara iskoriste i primene naučeno. Verovatno ste se mnogo puta pitali: ,,Lako je pričati, da vas vidim u praksi“. Ovaj seminar baš to nudi.

Na kraju moram priznati da su naši prosvetni radnici jako kreativni jer se svaki put oduševimo izvrsnim idejama koje dobijemo, pa tako i mi odemo sa seminara bogatiji za nova poznanstva i ideje.

Ivica Županjac

Detaljnije o seminaru …