Linkedin je poslovna društvena mreža a prosvetni radnici sebe ne doživljavaju često kao poslovne ljude, više kao neku posebnu kategoriju radnog sveta. Na početku rada u školi ja sam sebe doživljavala kao slobodnog umetnika. Malo sam angažovana, malo nisam, jedna škola, druga škola, predmeti uvek različiti, redovno nove uloge kojima moram da odgovorim. Isto tako, sebe zamišljam i kao poslovnu osobu. Karijeru planiram, mogu da napredujem, da se usavršavam, da se povezujem sa različitim organizacijama, radim na različitim projektima, radim u kolektivu ali i samostalno.

Linkedin je, prema tome, svakako mreža koju mogu da koriste i prosvetni radnici. Mogu i treba da je koriste jer od nje mogu imati velike koristi. Profil na ovoj društvenoj mreži je jedna vrsta CV-a, odnosno radne biografije. Ukoliko se pitate: Zar još i to, pored dovoljno zahtevnog portfolia? Da, zašto da ne. Kao i fejsbuk koji se uveliko koristi, ni Linkedin nije težak za upotrebu i njegovo redovno korišćenje ne predstavlja napor, a zabavno i te kako može biti. 

Neko me je skoro posavetovao rečima da je svaki dan razgovor za posao. Ako koristite svaku priliku da se prikažete u dobrom svetlu i da pokažete svoje znanje i veštine, možete privući saradnike, nove poslodavce, stvarati dobre kontakte a to je naravno, veoma važno. Kad kažem svaku priliku, ne mislim na nepristojno hvalisanje već na korišćenje već razrađenih kanala za samopromociju. Korišćenjem naloga na Linkedin-u možete se povezivati sa ljudima iz svoje struke ili oblasti, priključivati grupama sa kojima delite interesovanja, prikupljati informacije o organizaciji ili firmi u kojoj biste želeli da radite ili da sa njom sarađujete. Ova mreža je odlična za samopromociju, profesionalni razvoj i unapređenje karijere. Takođe, može biti odlična baza vaših radova koje želite da prezentujete i znanja i veština koje posedujete. Na taj način vaš profil postaje javni CV. Redovnim ažuriranjem profila, dodavanjem novih informacija i širenjem mreže kontakata uvećavate mogućnost da vas drugi ljudi primete, vas i vaš rad i trud.

Moj savet je za vas je da se zabavite otvaranjem i uređenjem profila, da redovno unosite nove podatke, postavljate svoje radove i povezujete se sa ljudima koji mogu biti važni za vaš posao i karijeru.

Profil na Linkedin – u za prosvetne radnike

Ostavite odgovor