Odnos prema stručnom usavršavanju nastavnika je različit. Verovatno imamo slična iskustva sa komentarima nastavnika prema obukama i seminarima. Najveće negodovanje se čuje kada se radi o seminarima koji se organizuju u školi za što veći broj polaznika. Razlog tome uglavnom budu teme tih seminara. Ipak, nije lako sa malo novca ( svake godine sve manje ) koje škole dobijaju za stručno usavršavanje, a bodovi su svima potrebni. Sigurna sam da bi kolege bile mnogo srećnije kada bi trebale da slušaju nešto novo vezano za njihov predmet. Ipak, za tako nešto potrebno je odvojiti i neki novac, za kotizaciju, put, eventualno smeštaj. Sa platama kakve imaju nastavnici to i nije baš lako. Jasno je gde leži nezadovoljstvo.

U stvari, nadam se da je novac jedini razlog za otpor nastavnika kada su u pitanju seminari. Ne bih volela da se radi o stavu da su obuke nepotrebne, da već sve ili bar dovoljno znamo, da smo svoje naučili, da se zbog ovakvih generacija, kakve nam dolaze ne vredi truditi i slične stvari koje povremeno čujem. Malo je onih koji tako razmišljaju ali bi bilo dobro da ih nema uopšte. Ako se žalimo da učenike ništa ne zanima onda bi bilo dobro da mi, kao nastavnici imamo interesovanja i malo volje za životom i radom.

Krećem od toga da je novac glavni problem. Realno, jeste problem. Ipak, postoji mogućnost da sebi priuštimo ono što nas zanima, ono što bismo u nastavi mogli da iskoristimo, ono što je novo za manje para. U pitanju su obuke onlajn.

Ogromna korist od njih. Olakšanje u smislu  organizacije, pohađanja, pristupa, novca. Ipak, izgleda da strah od nepoznatog radi svoje pa se veliki broj kolega opire ovakvom načinu rada.

Možda zvuči zahtevno i teško pohađanje onlajn obuka ali nikako nije. Verovatno veliki broj kolega misli da je za taj poduhvat potrebno neko posebno znanje, poznavanje računara, da je potrebno prvo učiti informatiku pa onda savladati materijale sa seminara. Ne, nije tako. Platforme na kojima se seminari rade su lake za savladavanje i korišćenje a moderatori koji sa polaznicima rade strpljivi i dobri pomoćnici. Uostalom, potrebno je samo probati i biće jasno da obuke onlajn može savladati svako.

Komentari koje ja načjčešće čujem, na seminare koje pohađamo masovno u školama su: “ I ovaj vikend mi je upropašćen. “, “ Ne viđam porodicu zbog obaveza u školi.”, “ Zašto sedimo ovde toliko dugo, zašto nam jednostavno ne daju materijale da pročitamo kod kuće na miru a zadatke uradimo sve odjednom.”, “ Ujutru počinju suviše rano, popodne se završavaju suviše kasno.” i slični…

Sve ove muke rešavaju onlajn seminari. Pre svega, pristup seminaru u bilo koje vreme, sa bilo kog mesta  – neprocenjivo. Nema zauzetog vikenda ( osim ako vi tako ne odlučite ), nema određenog vremena za početak i kraj rada. Organizujete svoje vreme kako god želite ili možete. Uz kafu, muziku, dok se ručak krčka, uz pauze koje sami sebi odredite ( ili vam ih ukućani odrede ).  Možda ne od kuće, možda u prevozu ili u toku pauze na poslu, sa tableta ili mobilnog telefona iščitate materijale i osmislite rešenja za vaše zadatke. Ako vas dete ne provali, možda u toku utakmice na koju vas je pozvalo ( u toku pauze između poluvremena, razume se ) ili za vreme treninga, dok ga čekate.

Komunikacija vam je veoma bitna? Potrebna vam je pomoć oko rada na platformi, oko izrade zadataka, oko razumevanja matreijala? Bez brige. Sa vama, na onlajn seminaru rade moderatori koji vam odgovaraju na poruke, sugestije, pitanja, komentare, pomažu oko bilo kakvog problema i sve to preko privatnih poruka ukoliko vas brine da ne ostavite loš utisak među kolegama.

Interaktivnost je glavna karakteristika onlajn obuka. Možda zvuči nespojivo, računari i interakcija ali mogućnosti su velike i mogu se postići odlični rezultati. Lekcije na onlajn seminarima pružaju mogućnosti neposredne provere usvojenog znanja, promišljanja u toku savladavanja materijala, primene naučenog, vežbi, testova itd. Za svaki zadatak ili pitanje možete očekivati potvrdu, komentar, pomoć, sugestiju od strane moderatora u vrlo kratkom roku.

Omiljeni deo seminara su vam pauze uz kafu i ćaskanje sa poznatim i novim licima? Za takve stvari postoji forum koji vam može odlično poslužiti za druženje, razmenu komentara i utisaka, zabavu, ćaskanje, sugestije, iskustva. Forumu pristupate lako i komunikacija može glatko da teče.

Obuke, treninzi i seminari onlajn ulaze na velika vrata u naše živote. Iskoristite prednosti onlajn semnara koje nisu zanemarljive. Priuštite sebi nova znanja i veštine za manji novac, uz sopstvenu organizaciju vremena, uz pomoć oko savladavanja materijala i zadataka i druženje sa kolegama.

Za neke olakšanje a za neke bauk. Budite od onih hrabrijih i voljnijih.

Onlajn seminari

Ostavite odgovor