Pred kraj školske godine iz Građanskog vaspitanja u završnim razredima srednje škole radi se na planiranju poslovne i obrazovne budućnosti mladih. Jedna od tema je i razgovor s poslodavcem. Kroz priručnike za nastavnike, iskustva i savete koje možete pronaći na različitim sajtovima za zapošljavanje, možete sa učenicima koristiti i odlične aplikacije koje im mogu pomoći da se dobro pripreme za traženje posla u stranim firmama, univerzitetima i slično.

U ovom slučaju, bilo bi idealno da organizujete čas zajedno sa nastavnikom engleskog jezika. Učenici kojima dobro ide engleski jezik biće vam veoma zahvalni ali čas biste mogli da prilagodite i onima koji su slabiji u konverzaciji na engleskom. Veliki je broj stranih firmi koje posluju u našoj zemlji i veoma je poželjno da đaci budu ohrabreni i pripremljeni  da se prijavljuju i za takve firme i radna mesta, koja im možda zvuče zastrašujuće a tako ne mora biti.

Vi ih možete pripremiti i ohrabriti uz pomoć nekoliko sajtova koje možete svi zajedno na času isprobati a naravno, poželjno bi bilo da ih učenici prihvate i nastave vežbanje i kod kuće.

Jedna od takvih aplikacija je Job Interview Simulator, koju možete preuzeti ovde  i koristiti je za vežbanje razgovora sa poslodavcem a posebno je korisna za početnike kao što su vaši učenici. Aplikacija uključuje primere odgovora na postavljena pitanja, savete i nagoveštaje, što je od velike koristi i olakšava vežbanje ali i mogućnost snimanja i preslušavanja odgovora nakon čega možete uraditi samoprocenu.

Za učenike koji planiraju da nastave obrazovanje i rad u tehničkim zanimanjima predlažemo platformu za poslovni intervju Pramp ( ovde ) koja pruža mogućnost razgovora licem u lice sa  sagovornikom kroz video poziv i tako pojačava težinu intervjua, što samo može pomoći u pripremi učenika koji imaju odgovarajuće ambicije. Bolje je vežbati na ovoj platformi nego učiti na greškama u toku pravog razgovora.

Vežbanje razgovora za posao uz aplikaciju Job Interview Question –  Answer ( ovde ) biće vam od velike koristi ukoliko nemate sagovornika koji bi vas ispitivao. Aplikacija funkcioniše tako što simulira intervju, vi odgovarate na postavljena pitanja, imate mogućnost da oblikujete i ispravljate vaš odgovor dok ne budete potpuno zadovoljni a onda ga snimite i sačuvate da biste ga po potrebi preslušali i tako ostali pripremljeni za važan događaj. Veliku  pomoć  pružaju vam odogovori na ista pitanja koja daje profesionalni karijerni trener, koja vam mogu biti od koristi, usmeriti vas i dati vam ideju za kreativniji  odgovor.

Osim ovih, možete koristiti još neke dobre  aplikacije za uspešno dolaženje do željenog radnog mesta. Jedna od njih je aplikacija za uređenje ( ulepšavanje ) vaše radne biografije i ostalih dokumenata koja šaljete javljajući se na konkurs  a to je Vizualize me ( ovde ). Nemojte ispustiti iz vida da postoje različite forme dokumenata za različito tržište i obratite pažnju na potrebnu formu pre nego što ih uredite i pošaljete. U svakom slučaju ova aplikacija može vam pomoći da ostavite utisak i budete zapaženi pri prvom kontaktu sa poslodavcem.

Druga korisna aplikacija, Wordzen ( ovde ) je odlična kao pomoć u profesionalnoj komunikaciji koju je potrebno ostvariti sa poslodavcem. Aplikacija pruža gramatičke ispravke ali vam kroz “ smart send”  dugme koje se pojavljuje kao mogućnost, predlaže i profesionalne izraze koje možete koristiti  u komunikaciji i tako osatviti odličan utisak. 

 

Pripremite vaše učenike kroz zabavu za ozbiljne događaje koji ih očekuju. Biće vam zahvalni. Puno uspeha vam želimo!

Karijerno vođenje uz korisne aplikacije

Ostavite odgovor