Odnos prema istoriji kao predmetu u školi je podeljen. Učenici je ili obožavaju ili strahuju od nje. Teško da je neko ravnodušan prema ovom predmetu. Oni koji je obožavaju često su zaljubljenici u istorijske filmove, knjige i vole video igrice koje imaju veze sa epohom. Oni koji istoriju ne vole najčešće ne razumeju pojave, događaje, vezu sa današnjicom. Da biste olakšali razumevanje onima koji nisu ljubitelji istorije i zadovoljili znatiželju zaljubljenika, predstavljamo vam nekoliko aplikacija koje možete koristiti u učionici.

Nemate interaktivnu tablu, imate tek nekoliko istorijskih karata a potrebno je da objasnite istorijske događaje u određenom trenutku? Probajte sa aplikacijom GeaCron ( pogledajte ovdekoja vam omogućava prikaz celog sveta u periodu od 3000. godine pre nove ere do sadašnjeg trenutka. Uz pomoć interaktivne karte učenici mogu lakše zapamtiti položaj određenih zemalja, njihove nazive i promene koje su se vremenom događale. Narodi i zemlje u mapi povezani su sa Vikipedijom pa je pretraživanje pojmova lakše za one koji žele da znaju više.

Druga odlična aplikacija koju možete koristiti na času je Histography ( ovde ). Ova aplikacije je zabavna, laka za korišćenje i pregledna. Pruža zanimljive podatke i širi znanje. Aplikacija je urađena po principu vremenske linije na kojoj možete pronaći zanimljive događaje a  onda se o njima više informisati kroz video snimke, tekstove i povezane događaje. Aplikacija će sigurno  biti zanimljiva, pre svega vama a onda svakako i vašim učenicima, koji mogu lakše povezivati događaje i godine, uzroke i posledice. Aplikacija pruža podatke o događajima od Velikog praska do 2015. godine kao i lako pretraživanje pomoću kategorija ( politika, ratovi, otkrića…) i perioda ( nastanak, formiranje Zemlje, kameno, bronzano doba, informatička era…) tako da sigurno možete pronaći potrebne i zanimljive informacije koje mogu unaprediti vaš čas.

Today in History ( ovdeje zabavna aplikacija koja vam daje zanimljive podatke o događajima koji su se dogodili na određeni dan. Na ovaj način možete se sjajno zabaviti sa učenicima na samom početku časa, kao uvod u temu a možete je  koristiti i kao inspiraciju za kreiranje nastavne jedinice. Aplikacija je dostupna na 50 jezika i besplatna tako da je toplo preporučujemo za svakodnevnu upotrebu u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

 

Aplikacije za zanimljiviju istoriju

Ostavite odgovor